Brev til Ekstrabladet omkring deres nikotinskræmmekampagne

by lars on 20/03/2015

Jeg skrev et lille brev til Ekstrabladet, som kommentar til deres artikler om deres skræmmekampagner omkring nikotinflasker.

Lad mig først starte med at sige, at jeg synes, at det er et virkeligt dårligt stykke journalistisk arbejde I har gjort her.

Hvorfor dog det, spørger I? Lad mig forklare.

Om dødeligheden

Jeg synes det er mærkeligt at jeres overlæge bruger forkerte tal. Han bruger et gæt fra 1949, vil jeg tro, som siger at 60 mg er nok til at slå et menneske ihjel. Det er forkert.[1] Et konservativt gæt på LD50 (Lethal Dose, 50% – middeldosedødeligheden, altså den dosis hvor 50% af testemnerne dør) kan vi eksempelvis sætte til 10 mg/kg (det virkelige tal kan sagtens være højere).

En 100 ml 24 mg væske indeholder 2400 mg nikotin. Nu skriver I børn. Så lad os tage et eksempel med et 6-årigt barn – De vejer måske 25 kg/stk. Det kræver altså 250 mg nikotin. Så flasken med 100 ml kan man fordele blandt 10 børn, så kan man forvente at slå halvdelen ihjel, altså 5. Men I skal nok gøre en indsats for at tvinge det i dem.

Flagermuseeksemplet, slår ingen ihjel, da den afbilledede flaske er en 0mg. Den smager sikkert bare fælt.
Men lad os antage at den er på 18 mg/ml som I skriver. Så indeholder flasken på 30 ml altså 540 mg nikotin. Hér er flasken nok til 2 børn, hvor man så kan forvente at den ene dør. Men igen, I skal nok tvinge det i dem, og låse dem inde et sted.

Der er dokumenterede eksempler på folk som har fosøgt selvmord, og har indtaget mere end 1500 mg nikotin.

En af dem blev efter 2 timer kørt på hospitalet. Personen fik aktivt kul og blev overvåget, og symptomerne aftog. Dette var på Bispebjerg Hospital. [2]

Et andet eksempel hvor også 1500 mg blev indtaget, var det eneste der skete at personen fik mavesmerter og opkast. [3]

Overlæge Niels Ebbesen siger i videoen I har lagt op, at hvis man som e-damper får væske i munden via sin tank/atomizer, skal man spytte det ud, og kontakte giftlinjen. Det er må udelukkende være for at skabe FUD (det betyder Fear, Uncertainty and Doubt). Altså en skræmmekampagne. Intet andet. Det er det rene pjat.

POINTEN ER, at ja, nikotin kan være farligt. Derfor skal flaskerne være børnesikrede. Man kunne også argumentere for, at det er unødvendigt at bruge så “appetitlige” labels på flaskerne. Man skal, som cigaretter, sprut, afløbsrens, og mange andre ting, holde dem væk fra børn. Det er forældrenes ansvar.

Se på de gode sider

En ny undersøgelse viser, at skader efter tobaksrygning, f.eks. i KOL-patienter forsvinder ved e-cigaretbrug. [4]. I sverige opfordrer læger til at man prøver at få KOL-patienter over på e-cigaretter [8].

Der er ingen tvivl om, at e-cigs er mindre farligt end tobaksprodukter. Der er MANGE undersøgelser der viser dette, men jeg henviser blot til én [5].
E-cigs behøver i virkeligheden ikke at være sunde. De skal bare være sundere en tobaksprodukterne. Det er vigtigt, ikke at overregulere dem, men at tilskynde deres brug, i stedet for tobak. [6]

Den britiske regering har en arm der hedder Public Health England. De frigav sidste år en rapport [7], hvor der blandt andet står:

Den optimale løsning for folkesundheden, er at maximere brugen af e-cigaretter blandt rygere, og dem der er i kontakt med rygestopcentre.

Som den franske tobaksekspert Dr. Philippe Presles har udtalt: “Med den elektroniske cigaret,har vi formået at fjerne tobakkens tre store gifte, som er tjære, CO2 og de små partikler som giver kræft, hjerte-/karsygdomme og kronisk bronchitis. Og efter dette, spørger folk mig om der er noget farligt [i e-cigaretter], og det finder jeg latterligt. Hvis vi vil sammenligne farerne ved elektroniske cigaretter med andre [tobaks]produkter, placerer jeg tobaksprodukterne yderst til venstre, efterfulgt af alkohol, efterfulgt af fedtprodukter, efterfulgt af sukkerprodukter, så indser jeg, at de elektroniske cigaretter er placeret sammen med frugt, grøntsager og fisk. Faren er virkelig meget, meget lille. Der er pesticider i nogle frugter og grøntsager, og der er tungmetaller i nogle fisk. Deter på dét niveau vi er på, med e-cigaretter“.

Eller hvis I hellere vil have en bilanalogi: Tobakscigaretter er som at køre imod trafikken på motorvejen. E-cigaretter er som at køre 120 km/t hvor du kun må køre 110 km/t.

Hvis I vil vide mere er der også en del god viden, og videnskab på Dr. Farsalinos’ website. [9] Hold øje med den. Der kommer snart 5 nye undersøgelser, blandt andet omkring formaldehyd, acetaldehyd, akrolein og acetone i e-damp, og jeg kan allerede nu røbe, at det er godt nyt for e-damperne.

Kilder:

1. Bernd Mayer, Archives of Toxicology, 2013, http://link.springer.com/article/10.1007%2Fs00204-013-1127-0/fulltext.html
2. http://www.eapcct.org/publicfile.php?folder=congress&file=Abstracts_Copenhagen.pdf
3. Prof. Dr. Goniewicz et al., http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/add.12410/abstract
4. Polosa, http://www.biomedcentral.com/1741-7015/13/54
5. Hajek, http://www.biomedcentral.com/content/pdf/s12916-014-0225-z.pdf
6. Etter, http://www.biomedcentral.com/content/pdf/s12916-014-0264-5.pdf
7. Prof. Dr. Britton & Dr. Bogdanovica, https://www.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/311887/Ecigarettes_report.pdf
8. http://www.lakartidningen.se/Opinion/Debatt/2015/02/E-cigaretter-bor-provas-vid-rokinducerad-KOL/
9. http://www.ecigarette-research.org/research/index.php